מה זה בעצם בית חכם?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

מערכת חשמל חכם הינה מערכת שליטה ובקרה להפעלת התאורה ומגוון מכשירים חשמליים ומערכות נוספות בבית. בית חכם יוגדר כבית המשלב מערכת חשמל חכם המאפשר שליטה ואינטגרציה מלאה בין כל המערכות בבית. 

מערכת חשמל חכם מורכבת ממחשב מרכזי, מספר סוגי בקרים, פנלי ההפעלה, ומרכיבים שונים בהתאם למספר הפונקציות שאנו מעוניינים לבצע, ולרמת האינטראקטיביות שאנו רוצים שתהיה במערכת.

המחשב המרכזי – הנו לב המערכת ובו מתוכננת כל האינפורמציה הקשורה לבית אותו אנו מעוניינים לתפעל באמצעות התרחישים השונים. 

תפעול המערכת מתבצע באמצעות כמה סוגים של בקרים: 

בקר ON-OFF – בקר הפעלה פשוט אשר נותן מתח לצרכן הסופי, או מנתק אותו מהמתח, כמו באמצעות מפסק זרם פשוט. 

בקר DIMMER – בקר עמעום אשר יכול לעמעם את רמת התאורה בגופי התאורה אליהם הוא מחובר, באמצעות לחיצים, או באמצעות תרחישים אשר קבעו את רמת העמעום מראש. 

בקר תריסים – בקר לתפעול התריסים, הוילונות או הצלונים בבית – להרמת והורדת התריסים באמצעות הלחיצים, או באמצעות התרחישים שנקבעו מראש. 

המערכות הנשלטות על ידי החשמל החכם 

למעשה ניתן להפעיל דרך החשמל כמעט כל אביזר חשמלי המותקן בבית. המערכות שנהוג וניתן להפעיל דרך החשמל החכם: 

תאורה – ניתן להדליק, לכבות, ולעמעם את כל גופי התאורה בבית, כל אחד בנפרד, או בקבוצות שנקבעות מראש, באמצעות תרחישים כמפורט לעיל.

תריסים חשמליים – ניתן לפתוח ולסגור את התריסים כל אחד בנפרד, לפי קבוצות (לדוגמא: כל התריסים בחדר אחד יחשבו כקבוצה), באמצעות לחיצים יעודיים או באמצעות תרחישים.

מיזוג האוויר – ניתן להדליק כל מזגן בנפרד באמצעות הלחיצים בפנל הלחיצים. להגדיר כיבוי והדלקה גלובליים, למשל בתרחיש יציאה או כניסה לבית ולבצע הפעלה אוטומטית במערכת אינטראקטיבית אשר מקבלת פקודות מחיישנים ותרמוסטטים, לדוגמא: ניתן לקבוע שאם אין אף אחד בחדר, במשך פרק זמן מסוים אזי החיישן ישלח אינדיקציה למחשב המרכזי, אשר יכבה את המזגן באותו החדר. יש לשים לב כי הפיקוד על מרבית המזגנים המרכזיים כיום חייב להתבצע באמצעות פרוטוקול תקשורת cool master, שמשמעותו היא שהבית החכם למעשה מדבר עם המזגן ונותן לו פקודות, ולא באמצעות הפסקת אספקת החשמל למזגן באמצעות מגעון.

חימום תת רצפתי – ניתן להפעיל את מערכת החימום התת רצפתי, באמצעות הלחיצים בפנל הלחיצים, או באמצעות התרמוסטטים המפוזרים בבית ושולחים אינדיקציות ליחידות מיוחדות המורכבות בלוח החשמל ומשם למחשב המערכת החכמה. 

הדוד החשמלי – ניתן להפעיל את הדוד החשמלי למערכת הבית החכם, ולהפעילו לדוגמא דרך הטלפון הסלולארי, כאשר אנו בדרך הביתה, ומעוניינים שתחכה לנו שם אמבטיה חמה. 

השקיה ותאורת גינה – ניתן לתכנת את הפעלת ההשקיה ותאורת הגינה לפי שעות מסוימות באמצעות השעון הפנימי של המערכת, או לפי כמות האור בחוץ, בהתאם לחיישן מיוחד. ההשקיה הממוחשבת יכולה לבדוק את מצב הלחות באדמה ולהפעיל בהתאם את ההשקיה. 

מערכות מיגון הבית – גם מערכות האזעקה נגד פריצה או מערכת גילוי האש יכולות להיות משולבות במערכת הבית החכם, כך שניתן יהיה להפעילם או לנטרלם בהפעלה מרחוק. כמו כן ניתן לתכנת את מערכת התאורה, כחלק ממערכת המיגון, כך שבמקרה של התראה על פריצה, ידלקו פרוז'קטורים המותקנים מחוץ לבית, והאורות בתוך הבית יהבהבו. בנוסף למערכת יש תכונה של זיכרון. כאשר היא זוכרת את ההפעלות האחרונות שבוצעו בה, וכך כאשר יוצאים לחופשה ארוכה, המערכת תפעיל את התאורה בבית בדיוק כפי שהופעלה בימים האחרונים, וכך התאורה בבית תדלק ותכבה ותדמה שיש אנשים בבית.

 מערכת בית חכם הינה מערכת שליטה ובקרה עם יכולת אינטראקטיבית מסוימת, בעלת יכולת הרחבה עתידית, המאפשרת שליטה במספר תרחישים. 

כמובן שלא חייבים לבצע את כל הבית כבית חכם, אפשר בהחלט להגדיר שמתקינים בבית מערכת בית חכם חלקית, אשר תשלוט בקומה מסוימת, או אפילו לצמצמה לסלון בלבד, עם שליטה מרכזית בכל המזגנים והתריסים החשמליים בבית. 

לא לכל לקוח מתאים לבצע בית חכם. בית חכם יש להתאים לאופי המשתמש בבית, ולבדוק אם אכן מתאים לבני הבית שימוש בבית חכם. אפשר בהחלט לבצע בבית מערכת חשמל רגילה עם ביצוע מספר אמצעי שליטה באמצעים קונבנציונליים, כגון שליטה בתריסים חשמליים באמצעות בקר תריסים ייעודי המאפשר סגירת כל התריסים בבית בלחיצה אחת, ומגענים מרכזיים אשר יאפשרו מיתוג מרכזי של כל המזגנים והתאורה בבית, באמצעות לחצנים ייעודיים.